CA
ES
EN

Articles Museus

Delimitació dels espais museístics a les Illes Balears. Una proposta per al seu estudi

Lourdes Melis Gomila

Data publicació: 22/02/2024

Abstract


Per desenvolupar estudis de l’àmbit museístic és necessari saber quins centres existeixen. A les Illes Balears, la documentació oficial no proporciona aquesta informació. Per això, s’ha definit una metodologia per obtenir un cens de museus. Aquest es considera una eina indispensable per elaborar estudis de caràcter general que permetin definir la realitat museística de les Balears.

Paraules claus


Cocreant l'Espai Cràter, un centre en continu procés de reflexió

Xevi Collell

Data publicació: 19/10/2023

Abstract


La cocreació de l’Espai Cràter i l’articulació de l’equip motor han estat dos elements clau per a la configuració del centre a tots els nivells. La conceptualització del projecte, la mirada expositiva i arquitectònica, i el desplegament estratègic es cocrearen a través del model de la quàdruple hèlix per aportar-hi un alt valor públic. A més, la metodologia d’innovació oberta i col·laborativa s’integrà també en la cultura organitzativa de l’Espai Cràter per tal de donar continuïtat a una nova manera de fer i de ser com a institució pública.

Paraules claus


#Streetmar. El patrimoni marítim en diàleg amb el carrer. Crònica d’un procés de cocreació expositiva informal

Albert Forés Gómez

Data publicació: 31/01/2024

Abstract


#Streetmar és una exposició que sorgeix de l’emergència. És coneguda la dificultat de publicar una licitació i muntar una exposició. Gairebé no serveix de res la planificació ni marcar-se dates d’inauguració, ja que es poden veure alterades per qualsevol entrebanc administratiu. Cal afegir-hi la manca de mitjans humans per executar els projectes. És llavors que s’activen les xarxes de professionals i companys de feina, a les quals cal sumar el teixit associatiu que envolta un museu, en aquest cas el Museu Marítim, que té vocació de ser un museu social que generi eines de participació ciutadana. És en aquest moment que el museòleg ha d’analitzar les eines amb què compta per superar un punt d’estancament i retrocés del projecte. #Streetmar és això, una sortida a l’emergència.

Paraules claus


#museuobert: una iniciativa perquè els museus no s’aturessin durant el confinament

Enric Zapatero , Mari Vállez

Data publicació: 26/07/2022

Abstract


La pandèmia de la COVID-19 va comportar, en el seu inici, un confinament que va aturar l’activitat cultural a tot el món. Els museus van haver de tancar les seves portes i la única via de comunicació era mitjançant els seus propis espais digitals. Iniciatives com #museuobert van néixer davant de la necessitat de mantenir el sector cultural viu i alhora ajudar a canviar el paradigma de la comunicació digital dels museus. La difusió de col·leccions en línia és el present i futur de molts museus i els departaments de comunicació ho han d’entendre i adaptar-se a la situació per ser presents en la conversa social i cultural.

Paraules claus


Museus i gent gran. Què podem fer?

Maria Teresa Pérez Testor

Data publicació: 09/11/2022

Abstract


Aquest article és una recopilació d’activitats realitzades a partir del inici de la pandèmia de la Covid-19 per al col·lectiu de la gent gran.

“El museu s’apropa”, “Els museus a tan sols un clic”, “Els museus et visiten”, “Els museus t’esperen”, “Art Gran”, “Amb sucre o sense”, “Projecte culturaMENT”, “Donem la benvinguda a la Gent Gran (DIM 2021)”, “Sessions de contrast per a projectes adreçats a les persones grans”.

Aquestes activitats han estat organitzats per diferents entitats com Apropa Cultura, Taula de Treball de Museus i Accessibilitat, la regidoria de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agencia de Salut Pública de l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Gerència de la Diputació de Barcelona i el Grup de Reflexió d’Activitats i Públics.

Paraules claus


Els ibers, protagonistes de la recent oferta expositiva en arqueologia

Núria Molist , Gabriel de Prado , Carme Rovira

Data publicació: 28/11/2022

Abstract


Entre els anys 2021 i 2022 ha coincidit, a l’estat espanyol, un nombre destacat d’exposicions temporals en arqueologia i concretament dedicades a la cultura dels ibers, bé des d'un enfocament global o bé a través d’aspectes més específics. En el present treball analitzem aquestes mostres incidint en el seu discurs, organització i presentació museogràfica.

Paraules claus


Assalt als museus o exemples d’èxit en l’accés dels joves al món laboral

Damià Amorós i Albareda, membre de la junta directiva de l’Associació de Museòlegs de Catalunya i delegat territorial a la demarcació de Tarragona

Damià Amorós

Data publicació: 16/12/2021

Abstract


La permeabilitat del món laboral en relació amb les noves generacions mai ha estat una qüestió de fàcil digestió, especialment en el sector públic, on per desgràcia, i cada dia més, l’accés dels joves a una plaça de servidor públic és difícil i complex. També, i resulta una qüestió palmària i preocupant, en el món dels museus.

Des de l’Associació de Museòlegs de Catalunya volem exposar aquesta realitat, i òbviament d’altres, a la llum pública. La campanya “Assalt als Museus” vol visibilitzar el camí dels joves que actualment ja treballen als museus i fer de cadena de transmissió de com ells ho han aconseguit.

Paraules claus


Ressenya: Teresa Blanch Bofill, La gestió dels museus i el patrimoni en les polítiques culturals a Catalunya (1980-2018)

Tesi doctoral, Universitat Autònoma de Barcelona, 2018.

Daniel Rico Camps

Data publicació: 14/05/2020

Abstract


En aquest treball, l’autora analitza de forma crítica i exhaustiva quins han estat els models de gestió i finançament dels museus i el patrimoni cultural a Catalunya durant els darrers quaranta anys, i planteja un conjunt de reflexions sobre l’estat actual del sector i les línies estratègiques que a hores d’ara s’estan plantejant per resituar-lo i adaptar-lo als canvis socials, econòmics i tecnològics amb què s’enfronta el segle XXI.

Paraules claus


Museus per un món més just: XXI Jornades de Museus i Educació: Sostenibilitat

Gemma Carbó Ribugent , Mireia Mayolas Créixams

Data publicació: 24/07/2019

Abstract


El repte de canviar el món és sens dubte fascinant i la necessitat, imperant. Si Greta Thunberg, amb només setze anys, s’ha marcat com a missió encapçalar la defensa contra el canvi climàtic, cada professional de museus i cada institució hauria de poder abraçar un compromís personal i col·lectiu en favor d’aquesta agenda global. 
Aquest és el marc de partida de les XXI Jornades de Museus i Educació de l’MMB,  celebrades el 30 d’abril de 2019, que tenien com a títol «Educació i sostenibilitat», i organitzades conjuntament pel Museu Marítim de Barcelona i el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla a l’Espluga de Francolí.

Paraules claus


Ressenya: La gestió dels museus i el patrimoni en les polítiques culturals a Catalunya (1980-2018)

Tesi doctoral, Universitat Autònoma de Barcelona, 2018. Teresa Blanch Bofill

Daniel Rico Camps

Data publicació: 09/12/2019

Abstract


En aquest treball, l’autora analitza de forma crítica i exhaustiva quins han estat els models de gestió i finançament dels museus i el patrimoni cultural a Catalunya durant els darrers quaranta anys, i planteja un conjunt de reflexions sobre l’estat actual del sector i les línies estratègiques que a hores d’ara s’estan plantejant per resituar-lo i adaptar-lo als canvis socials, econòmics i tecnològics amb què s’enfronta el segle XXI.

Paraules claus