CA
ES
EN
Número 13, any 2023
Revista Catalana de Museologia
Número 13 - 2023
Número 13 - 2023
Número 12 - 2022
Número 11 - 2021
Número 10 - 2020
Número 9 - 2019
Número 8 - 2014/2015
Número 7 - 2012/2013
Número 6 - 2010/2011
Número 5 - 2008/2009
Número 4 - 2007
Número 3 - 2006
Número 2 - 2005
Número 1 - 2003

Arxiu

Editorial

Joan Vicens Tarré

Amb l’inici de l’any 2023, encetem el número 13 de la revista Mnemòsine. Un any en què esperem continuar augmentant els èxits i els visitants dels museus de casa nostra. Un any en el qual els pressupostos de cultura seran lleugerament més alts que l’any anterior, fet que ens ha d’esperonar per arribar al promès i necessari 2%. Un any que s’inicia amb una nova professional al capdavant del Servei de Museus i Béns Mobles del Departament de Cultura, a qui desitgem molts encerts en la seva gestió.  

Aquest 2023 serà un any d’eleccions municipals, els resultats de les qua...

Llegir

Relat

CEM 50/40 Arqueologia. Una mirada retrospectiva amb projecció de futur

Alfred Mauri Martí. Centre d’Estudis Martorellencs i Esther Travé Allepuz. Universitat de Barcelona. Institut d’Arqueologia

Alfred Mauri Martí , Esther Travé Allepuz

Data publicació: 11/01/2023

Abstract


Aquest treball sintetitza l’experiència de creació d’una exposició temporal ideada i implementada pel Centre d’Estudis Martorellencs amb motiu del cinquantenari  de la institució i dels quaranta anys de recerca arqueològica formal a Santa Margarida. Durant gairebé un any sencer transcorregut des de la idea original fins a la cloenda d’excavació, l’associació s’ha dedicat a construir un relat nodrit de nombrosos recursos audiovisuals que han pretès acostar la tasca realitzada des de la nostra institució al públic en general. Després de cloure l’exposició, en fem balanç i posem els continguts a disposició del públic en format virtual.

Paraules claus


Recuperart-19

Un exemple de com els museus poden contribuir a millorar la salut i el benestar de les persones

Sonia Blasco , Janina Berzosa

Data publicació: 20/02/2023

Abstract


Recuperart-19 és un projecte de col·laboració entre l’àmbit sanitari i cultural que demostra com els museus poden contribuir positivament a la salut i al benestar de les persones. El programa neix com a resposta a la crisi sanitària de la covid-19 i és fruit de la bona entesa entre Cultura i Salut dels últims anys. A banda de presentar el projecte Recuperart-19, pioner a escala internacional, i compartir com vam viure la seva posada en marxa des del Servei de Museus, aquest article també mostra com es va començar a estrènyer la relació entre el Departament de Cultura i el de Salut, que és la base de molts altres projectes interessants en aquest àmbit.

Paraules claus


Museus i ODS

Olga López Miguel , Mireia Mayolas Créixams , Gemma Carbó Ribugent

Data publicació: 25/05/2023

Abstract


L’Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya, al llarg de tot l’any 2022, va proposar una formació per aprofundir en cadascun dels cinc grans eixos en els quals s’agrupen els ODS, i per reflexionar sobre com poden actuar els museus per aconseguir portar a terme aquests objectius. A través de cinc càpsules, diversos especialistes ens van acostar a les principals emergències i, a través d’una sessió pràctica, es van posar en comú les problemàtiques i pensar estratègies per traslladar aquests objectius a l’estructura i els relats dels museus. Les sessions es desenvoluparen en format presencial a diferents museus de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Mallorca, seguint una voluntat d’estar present en el territori del tots els nostres associats.

Paraules claus


Actualitat

Crònica de la XXXIV Jornada de la Xarxa de Museus Locals: “Museus, conflictes i crisis humanitàries: el patrimoni com a eina de construcció massiva”

Autores: Marta Bertran Armadans (tècnica de patrimoni cultural), Laura Costa Mateo (cap de la Unitat de la Xarxa de Museus Locals) i Muntsa Guasch Solé (tècnica de patrimoni cultural) – Oficina de Patrimoni Cultural, Diputació de Barcelona

Marta Bertran Armadans , Laura Costa , Muntsa Guasch Solé

Data publicació: 27/04/2023

Abstract


El 22 de novembre de 2022 es va celebrar al Paranimf de l’Escola Industrial, a Barcelona, la jornada “Museus, conflictes i crisis humanitàries. El patrimoni com a eina de construcció massiva”, que es va poder seguir tant de manera presencial com en línia. Al llarg de la jornada, destacats especialistes de la matèria i professionals del sector museístic van reflexionar sobre com els museus poden intervenir durant i després dels conflictes i les crisis humanitàries. Tant pel que fa a la salvaguarda dels béns patrimonials, com a les iniciatives d’acció social i humanitària, i a la tasca de reparació, memòria i educació per la pau. En aquest article es recullen les aportacions realitzades pels ponents que hi van intervenir, així com una reflexió final a tall de conclusió.

Paraules claus


Intervencions museogràfiques a Catalunya (2022)

F. Xavier Menéndez i Pablo

Data publicació: 27/04/2023

Abstract


Com cada any en aquest mitjà, oferim una vegada més una crònica de les intervencions museogràfiques (de caràcter permanent) operades als museus catalans, concretament el 2022, amb una introducció sobre l’actualitat museística de l’any. Ho fem des del 2008; aquest és l’onzè article d’aquesta índole a la nostra revista. L’any 2022 representa la sortida a la crisi de la pandèmia de la covid, i s’han revifat els projectes que estaven aparcats. S’han inaugurat uns quants centres d’interpretació i s’han renovat alguns museus, però els grans projectes museístics pendents al territori encara estan en curs.

Paraules claus