Catalina Gayà Morlà
Doctora en Comunicació i professora associada del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És consultora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Té més de vint anys d’experiència com a periodista a diferents països, entre ells Mèxic, on va treballar per a la revista Cambio, dirigida per Gabriel García Márquez. Des de 2016, codirigeix Dones, el programa feminista d’IB3 Ràdio a les Illes Balears. També és editora del col·lectiu SomAtents (www.somatents.com) i autora d’El Mar es tu espejo (2017, Libros del K.O.). Codirigeix el projecte Dona’m la mar del Museu Marítim de Barcelona.
Laia Seró Moreno
Periodista i graduada del màster d’Antropologia per la Universitat de Barcelona (UB). És redactora i professora del col·lectiu periodístic SomAtents (www.somatents.com). Ha publicat a la revista Barcelona Metròpolis i als diaris Ara i Jornada, i ha escrit guions per al programa Lletrasonats de Catalunya Ràdio. L’any 2016, durant la fira de literatura Literal, va entrevistar la Premi Nobel de Literatura Svetlana Aleksiévitx. Actualment compagina col·laboracions en mitjans de comunicació amb la docència en comunicació i codirigeix el projecte Dona’m la mar del Museu Marítim de Barcelona.
Articles
'Dona’m la mar', una altra forma de mirar
La incorporació de la perspectiva de gènere en el relat museístic
Catalina Gayà Morla i Laia Seró Moreno
Data publicació: 24/03/2019
A finals de 2017, el Museu Marítim de Barcelona (MMB) va engegar Dona’m la mar, un projecte de recerca per incorporar la perspectiva de gènere a la narrativa del museu. Ara bé, volent incloure la veu de les dones com a part activa de la institució, Dona’m la mar també ens ha fet repensar quin és el rol del museu com a creador de relat en una societat que vol ser més igualitària. La recerca s’estructura entorn de cinc grups de discussió en què han participat dones que treballen i viuen la mar des de diferents àrees. Aquesta és l’experiència d’un museu que, com a la institució generadora de coneixement i memòria col·lectiva que és, ha assumit la seva responsabilitat social com a creador d’opinió pública i s’ha atrevit a formular noves preguntes per a la construcció del canvi: com narren la mar les dones de la mar?