CA
ES
EN

Catalina Gayà Morlà

Museu Marítim de Mallorca

Directora de la recerca de la Memòria Oral de la Mar de Museu Marítim de Mallorca (MMM). Doctora en Comunicació i professora Lectora Serra Hunter del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura (UAB). És consultora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i professora del màster de Periodisme Literari de la UAB. Té més de 20 anys d’experiència com a periodista a diferents països, entre ells Mèxic, on va treballar per la revista Cambio, dirigida per Gabriel García Márquez. ‘Ves, viu i explica-ho’ –una ensenyança i un regal del premi Nóbel– ha marcat tota la seva carrera com a contadora d’històries de no-ficció. Al 2016, va posar en marxa Dones, el programa feminista d’IB3 Ràdio a les Illes Balears, que va dirigir durant tres anys i, al 2019, va dirigir un estudi pilot a l’entorn de violències masclistes i les narratives de xarxes socials de l’Institut Balear de la Dona. És autora de El Mar es tu Espejo (2017, Libros del KO). Ha co-dirigit la recerca Dona’m la Mar del Museu Marítim de Barcelona (MMB).


Articles

Començar des de zero: ciutadania i Administració, una vinculació coparticipativa necessària per a la creació d’un nou museu

Albert Forés Gómez , Catalina Gayà Morlà

Data publicació: 10/11/2020

Abstract


Des del novembre del 2018, el Museu Marítim de Mallorca (MMM) ha engegat un procés de coparticipació ciutadana per a la creació del museu que li ha suposat trobar-se, i aprendre a escoltar, amb la comunitat que l’acull, i també la que l’anhela. La metodologia engegada suposa imaginar —i experimentar posant la generositat al centre— nous escenaris comunicatius i té com a reptes importants vincular accés a i interacció amb com a condicions per a la coparticipació en els museus. En tot aquest procés ens hem replantejat: a) quin és el rol dels processos comunicatius en els museus; b) com generam tècniques d’escolta que ens apropin a les persones; c) com construïm relats honestos, i d) com vinculam ciutadania i Administració.

Paraules claus