CA
ES
EN

Josep Font Sentias

Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya

Llicenciat en Filosofia i Màster en Gestió Cultural, especialitat patrimoni (UB). Màster en Gestió Pública (ESADE). Ha estat Director del Museu de Granollers. Ha coordinat, al Departament de Cultura de la Generalitat projectes com l’Anella Cultural i el Pla d’Impuls de l’Arquitectura catalana. Ha participat en l’elaboració de Museus 2030. Pla de Museus de Catalunya. Actualment és el responsable de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic  de Catalunya. Editor de “Casos de turismo cultural” i coeditor de “Gestión de proyectos culturales” a Editorial Ariel. Autor d’articles sobre patrimoni i gestió de museus, com ara “Cosmocaixa, una eina de canvi social” a la Revista de Museologia de Catalunya.


Articles

El mapping de Sant Climent de Taüll

Nova llum per a la museografia, un revulsiu per a la Vall de Boí

Josep Font Sentias

Data publicació: 20/05/2020

Abstract


L’article descriu els antecedents, el procés de creació i l’impacte del mapping de Sant Climent de Taüll, que posa en valor la pintura mural conservada in situ, reprodueix les pintures conservades al MNAC i restitueix la pintura original del segle XII.

El romànic de la Vall de Boí, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco l’any 2000, l’església de Sant Climent en particular, i la pintura mural de l’absis, específicament, és una de les icones de l’art medieval europeu, i una carta de presentació de Catalunya al món.

La dimensió simbòlica del monument —pel rol que l’art romànic va tenir en la construcció de l’imaginari col·lectiu a inicis del segle XX— afegia risc a la decisió de substituir una còpia en guix de la pintura mural per una museografia virtual, mitjançant un mapping. L’impacte que va tenir en el públic i els premis internacionals que va obtenir conviden a posar en valor l’ecosistema d’innovació i de creatius de Realitat Augmentada a Catalunya, valorar el mapping com a estratègia museogràfica, i plantejar algunes consideracions en relació amb el consorci que gestiona el romànic de la Vall de Boí.

Paraules claus


CosmoCaixa, una eina de canvi social

Josep Font Sentias

Paraules claus