CA
ES
EN
Number 13, year 2023
Revista Catalana de Museologia
Number 13 - 2023
Number 13 - 2023
Number 12 - 2022
Number 11 - 2021
Number 10 - 2020
Number 9 - 2019
Number 8 - 2014/2015
Number 7 - 2012/2013
Number 6 - 2010/2011
Number 5 - 2008/2009
Number 4 - 2007
Number 3 - 2006
Number 2 - 2005
Number 1 - 2003

Registry

Editorial

Joan Vicens Tarré

With the beginning of the year 2023, we start the 13th issue of the “Mnemòsine” magazine. This year we hope to continue increasing the successes and visitors of our home museums. This year culture budgets will be slightly higher than last year, which should push us to reach the promised and necessary 2%. This year starts with a new professional at the head of the Ministry of Culture’s Museums and Movable Property Service—we wish her much success in her management.

This year municipal elections will be held, and we would like to see that their results have an impact on the improvement of local museum policies. This year the Association's Boar...

Read

Narrative

CEM 50/40 Arqueologia. A retrospective insight projected to the future

Alfred Mauri Martí. Centre d’Estudis Martorellencs and Esther Travé Allepuz. Universitat de Barcelona. Institut d’Arqueologia

Alfred Mauri Martí , Esther Travé Allepuz

Publication date: 11/01/2023

Abstract


This paper summarizes the experience of creating a temporary exhibition. The Centre d’Estudis Martorellencs had the original idea and implemented this exhibition to celebrate the fiftieth anniversary of the association and the fortieth anniversary of formal archaeological fieldwork in Santa Margarida. During almost a year, since the original idea was thought until the end of the exhibition, the association has been committed to creating a discourse filled with a considerable number of visual resources. The aim was bringing the tasks developed by our association closer to the general public. After the end of the exhibition, it is time to assess the experience and to provide its contents in virtual format for everyone.

Keywords


Recuperart-19

Un exemple de com els museus poden contribuir a millorar la salut i el benestar de les persones

Sonia Blasco , Janina Berzosa

Publication date: 20/02/2023

Abstract


Recuperart-19 és un projecte de col·laboració entre l’àmbit sanitari i cultural que demostra com els museus poden contribuir positivament a la salut i al benestar de les persones. El programa neix com a resposta a la crisi sanitària de la covid-19 i és fruit de la bona entesa entre Cultura i Salut dels últims anys. A banda de presentar el projecte Recuperart-19, pioner a escala internacional, i compartir com vam viure la seva posada en marxa des del Servei de Museus, aquest article també mostra com es va començar a estrènyer la relació entre el Departament de Cultura i el de Salut, que és la base de molts altres projectes interessants en aquest àmbit.

Keywords


Olga López Miguel , Mireia Mayolas Créixams , Gemma Carbó Ribugent

Publication date: 25/05/2023

Abstract


L’Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya, al llarg de tot l’any 2022, va proposar una formació per aprofundir en cadascun dels cinc grans eixos en els quals s’agrupen els ODS, i per reflexionar sobre com poden actuar els museus per aconseguir portar a terme aquests objectius. A través de cinc càpsules, diversos especialistes ens van acostar a les principals emergències i, a través d’una sessió pràctica, es van posar en comú les problemàtiques i pensar estratègies per traslladar aquests objectius a l’estructura i els relats dels museus. Les sessions es desenvoluparen en format presencial a diferents museus de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Mallorca, seguint una voluntat d’estar present en el territori del tots els nostres associats.

Keywords


News

ºCrònica de la XXXIV Jornada de la Xarxa de Museus Locals: “Museus, conflictes i crisis humanitàries: el patrimoni com a eina de construcció massiva”

Autores: Marta Bertran Armadans (tècnica de patrimoni cultural), Laura Costa Mateo (cap de la Unitat de la Xarxa de Museus Locals) i Muntsa Guasch Solé (tècnica de patrimoni cultural) – Oficina de Patrimoni Cultural, Diputació de Barcelona

Marta Bertran Armadans , Laura Costa , Muntsa Guasch Solé

Publication date: 27/04/2023

Abstract


El 22 de novembre de 2022 es va celebrar al Paranimf de l’Escola Industrial, a Barcelona, la jornada “Museus, conflictes i crisis humanitàries. El patrimoni com a eina de construcció massiva”, que es va poder seguir tant de manera presencial com en línia. Al llarg de la jornada, destacats especialistes de la matèria i professionals del sector museístic van reflexionar sobre com els museus poden intervenir durant i després dels conflictes i les crisis humanitàries. Tant pel que fa a la salvaguarda dels béns patrimonials, com a les iniciatives d’acció social i humanitària, i a la tasca de reparació, memòria i educació per la pau. En aquest article es recullen les aportacions realitzades pels ponents que hi van intervenir, així com una reflexió final a tall de conclusió.

Keywords


Intervencions museogràfiques a Catalunya (2022)

F. Xavier Menéndez i Pablo

Publication date: 27/04/2023

Abstract


Com cada any en aquest mitjà, oferim una vegada més una crònica de les intervencions museogràfiques (de caràcter permanent) operades als museus catalans, concretament el 2022, amb una introducció sobre l’actualitat museística de l’any. Ho fem des del 2008; aquest és l’onzè article d’aquesta índole a la nostra revista. L’any 2022 representa la sortida a la crisi de la pandèmia de la covid, i s’han revifat els projectes que estaven aparcats. S’han inaugurat uns quants centres d’interpretació i s’han renovat alguns museus, però els grans projectes museístics pendents al territori encara estan en curs.

Keywords