CA
ES
EN

Pere Viladot Barba

En Pere Viladot Barba es va llicenciar en ciències químiques per la Universitat de Barcelona. Entre 1979 i 1986 va exercir com a mestre i director a l’Escola Municipal Casas, i durant els deu anys següents va assumir diverses responsabilitats a l’IMEB (Institut Municipal d’Educació de Barcelona), entre les quals cal destacar la direcció del Servei de Documentació i Recursos Educatius.

Després de cinc anys (1997-2002) exercint com a tècnic del secretariat de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, en Pere s’incorporà a l’equip del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, en 2002, on va ser cap del Departament d’educació i activitats fins el 2015, quan es va jubilar.

D’aquesta darrera etapa al Museu cal destacar el seu paper impulsor del programa d’activitats escolars i de manera molt especial de la creació i lideratge del Model educatiu del Museu, fruit d’un treball d’equip amb la participació del departament del Museu i de sumar coneixements i expertesa d’institucions i professionals del món de l’ensenyament i dels museus.

El Pere va presentar a la UB  la tesi doctoral “Motivacions, expectatives i objectius del professorat en les visites als museus de ciència” (2015). Una recerca important que aporta llum a la relació entre escola i museu.


Articles

Ressenya: El lenguaje museográfico. Un breve manual de introducción al conocimiento y uso del lenguaje del siglo XXI. Autor: Guillermo Fernández

www.ellenguajemuseografico.org Pere Viladot Barba

Pere Viladot Barba

Data publicació: 13/06/2022

Abstract


Segon llibre autoeditat de Guillermo Fernández, que aporta una lectura molt interessant sobre la museografia. Entesa com a llenguatge, l’autor reivindica amb encert el valor comunicatiu que té i que ens obliga a ser molt curosos a l’hora d’utilitzar-lo per escriure les històries que volem narrar amb les exposicions. El llenguatge museogràfic, endèmic dels museus, té un potencial que, segons l’autor, encara no ha estat ben explorat ni explotat. El llibre, que es pot adquirir en paper o consultar en línia, és un bon intent de sistematitzar els elements constitutius del llenguatge museogràfic i del seu ús dins i fora dels museus.

Paraules claus


Ressenya: “El museo de ciencia transformador”

“Un ensayo a favor de la relevancia social del museo de ciencia contemporáneo”, Autor: Guillermo Fernández

Pere Viladot Barba

Data publicació: 22/03/2019

Abstract


No trobarem gaires publicacions amb una clara voluntat de ser accessibles a tothom i amb una mirada al món tan àmplia dels museus de ciència. És un llibre autoeditat, que presenta unes característiques d’estructura, llenguatge, maquetació i il·lustració que sovint no trobem en publicacions convencionals. Es pot adquirir en paper a través de la plataforma Amazon, però també es pot llegir en línia de forma totalment gratuïta al web que l’autor ha fet ex professo. (Aprofiteu per llegir els missatges del seu blog.) Estructurat en sis capítols, es pot llegir en l’ordre que es vulgui, ja que qualsevol té entitat per si mateix. Tanmateix, aconsello fer-ne una lectura seqüencial, perquè la narrativa utilitzada ho mereix, i ofereix una panoràmica completa del món dels museus de ciència.

Paraules claus