CA
ES
EN
Número 10, any 2020
Revista Catalana de Museologia
Número 10 - 2020
Número 10 - 2020
Número 9 - 2019
Número 8 - 2014/2015
Número 7 - 2012/2013
Número 6 - 2010/2011
Número 5 - 2008/2009
Número 4 - 2007
Número 3 - 2006
Número 2 - 2005
Número 1 - 2003

Arxiu

Editorial

Joan Vicens i Tarré

Enguany l’Associació de Museòlegs de Catalunya celebra el vint-i-cinquè aniversari.

Tinc la oportunitat de presidir l’associació en aquesta data tan important, però soc una peça més de tot l’engranatge que ha fet i fa possible que l’associació hagi arribat fins aquí i que continuï caminant.

Han estat diverses les persones al capdavant de l’associació i moltes més formant part de la junta.

A totes elles transmeto la meva gratitud per la bona feina realitzada i per haver fet possible arribar fins avui.

L’associació és comprom&iacu...

Llegir

Reflexió

Innovem o canviem? La radicalitat dels canvis als museus

Ana Requejo Alonso

Data publicació: 06/05/2020

Abstract


Començar un article amb la paraula innovació pot arribar a ser contraproduent i acabar convidant al lector a deixar-ho a mitja pàgina. Com a tantes altres paraules que han estat, i són, utilitzades sistemàticament i de forma aleatòria, perden el sentit últim i serveixen per col·locar-les allà on més es necessita.

Recuperem la idea bàsica de la innovació com a concepte que vol incentivar una forma diferent de pensar, de crear o d’inventar aportant valor respecte a les maneres antigues de la mà de tres exemples de museus catalans.

Paraules claus


Relat

El mapping de Sant Climent de Taüll

Nova llum per a la museografia, un revulsiu per a la Vall de Boí

Josep Font Sentias

Data publicació: 20/05/2020

Abstract


L’article descriu els antecedents, el procés de creació i l’impacte del mapping de Sant Climent de Taüll, que posa en valor la pintura mural conservada in situ, reprodueix les pintures conservades al MNAC i restitueix la pintura original del segle XII.

El romànic de la Vall de Boí, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000, l’església de Sant Climent en particular, i la pintura mural de l’absis, específicament, són una de les icones de l’art medieval europeu, i una carta de presentació de Catalunya al món.

La dimensió simbòlica del monument –pel rol que l’art romànic va tenir en la construcció de l’imaginari col·lectiu a inicis del segle XX– afegia risc a la decisió de substituir una còpia en guix de la pintura mural per una museografia virtual, mitjançant un mapping. L’impacte que va tenir en el públic i els premis internacionals que va obtenir conviden a posar en valor l’ecosistema d’innovació i de creatius de Realitat Estesa a Catalunya, valorar el mapping com a estratègia museogràfica, i plantejar algunes consideracions en relació al Consorci que gestiona el romànic de la Vall de Boí.

Paraules claus


Actualitat

Ressenya: Teresa Blanch Bofill, La gestió dels museus i el patrimoni en les polítiques culturals a Catalunya (1980-2018)

Tesi doctoral, Universitat Autònoma de Barcelona, 2018.

Daniel Rico Camps

Data publicació: 14/05/2020

Abstract


En aquest treball, l’autora analitza de forma crítica i exhaustiva quins han estat els models de gestió i finançament dels museus i el patrimoni cultural a Catalunya durant els darrers quaranta anys, i planteja un conjunt de reflexions sobre l’estat actual del sector i les línies estratègiques que a hores d’ara s’estan plantejant per resituar-lo i adaptar-lo als canvis socials, econòmics i tecnològics amb què s’enfronta el segle XXI.

Paraules claus