CA
ES
EN

Pere Viladot Barba

En Pere Viladot Barba es va llicenciar en ciències químiques per la Universitat de Barcelona. Entre 1979 i 1986 va exercir com a mestre i director a l’Escola Municipal Casas, i durant els deu anys següents va assumir diverses responsabilitats a l’IMEB (Institut Municipal d’Educació de Barcelona), entre les quals cal destacar la direcció del Servei de Documentació i Recursos Educatius.

Després de cinc anys (1997-2002) exercint com a tècnic del secretariat de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, en Pere s’incorporà a l’equip del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, en 2002, on va ser cap del Departament d’educació i activitats fins el 2015, quan es va jubilar.

D’aquesta darrera etapa al Museu cal destacar el seu paper impulsor del programa d’activitats escolars i de manera molt especial de la creació i lideratge del Model educatiu del Museu, fruit d’un treball d’equip amb la participació del departament del Museu i de sumar coneixements i expertesa d’institucions i professionals del món de l’ensenyament i dels museus.

El Pere va presentar a la UB  la tesi doctoral “Motivacions, expectatives i objectius del professorat en les visites als museus de ciència” (2015). Una recerca important que aporta llum a la relació entre escola i museu.


Articles

Review: The Museographic Language. A Brief Introductory Manual to the Knowledge and Use of 21st Century Language. Author: Guillermo Fernández

www.ellenguajemuseografico.org Pere Viladot Barba

Pere Viladot Barba

Publication date: 13/06/2022

Abstract


The second self-published book by Guillermo Fernández, this work provides a very interesting view on museography understood as a language. The author rightly defends the communicative value of museography, which forces us to be very careful when using it to write the stories we want to tell with our exhibitions. Museographic language is endemic to museums, and it has a potential that, according to the author, has not yet been well explored nor exploited. This book, which can be either purchased on paper or consulted online, is a good attempt to systematize the constituent elements of museographic language and its use both inside and outside museums.

Keywords


Ressenya: “El museo de ciencia transformador”

“Un ensayo a favor de la relevancia social del museo de ciencia contemporáneo”, Autor: Guillermo Fernández

Pere Viladot Barba

Publication date: 22/03/2019

Abstract


No trobarem gaires publicacions amb una clara voluntat de ser accessibles a tothom i amb una mirada al món tan àmplia dels museus de ciència. És un llibre autoeditat, que presenta unes característiques d’estructura, llenguatge, maquetació i il·lustració que sovint no trobem en publicacions convencionals. Es pot adquirir en paper a través de la plataforma Amazon, però també es pot llegir en línia de forma totalment gratuïta al web que l’autor ha fet ex professo. (Aprofiteu per llegir els missatges del seu blog.) Estructurat en sis capítols, es pot llegir en l’ordre que es vulgui, ja que qualsevol té entitat per si mateix. Tanmateix, aconsello fer-ne una lectura seqüencial, perquè la narrativa utilitzada ho mereix, i ofereix una panoràmica completa del món dels museus de ciència.

Keywords