CA
ES
EN

Albert Forés Gómez

Director-gerent del Consorci Museu Marítim de Mallorca

Albert Forés Gómez, llicenciat en Història per la UAB, màster en Gestió de Polítiques Culturals per la UOC, i postgrau en Direcció Estratègica de Museus i Centres Patrimonials de la Universitat de Girona. Ara està finalitzant el màster en Gestió de Polítiques Públiques de la Universitat de les Illes Balears. Des del 2018 dirigeix el Museu Marítim de Mallorca, on s’han desenvolupant diferents projectes de participació ciutadana, que han estat reconeguts pel projecte Cherish, Interreg Europe com a bona pràctica.


Articles

#Streetmar. El patrimoni marítim en diàleg amb el carrer. Crònica d’un procés de cocreació expositiva informal

Albert Forés Gómez

Data publicació: 31/01/2024

Abstract


#Streetmar és una exposició que sorgeix de l’emergència. És coneguda la dificultat de publicar una licitació i muntar una exposició. Gairebé no serveix de res la planificació ni marcar-se dates d’inauguració, ja que es poden veure alterades per qualsevol entrebanc administratiu. Cal afegir-hi la manca de mitjans humans per executar els projectes. És llavors que s’activen les xarxes de professionals i companys de feina, a les quals cal sumar el teixit associatiu que envolta un museu, en aquest cas el Museu Marítim, que té vocació de ser un museu social que generi eines de participació ciutadana. És en aquest moment que el museòleg ha d’analitzar les eines amb què compta per superar un punt d’estancament i retrocés del projecte. #Streetmar és això, una sortida a l’emergència.

Paraules claus


Començar des de zero: ciutadania i Administració, una vinculació coparticipativa necessària per a la creació d’un nou museu

Albert Forés Gómez , Catalina Gayà Morlà

Data publicació: 10/11/2020

Abstract


Des del novembre del 2018, el Museu Marítim de Mallorca (MMM) ha engegat un procés de coparticipació ciutadana per a la creació del museu que li ha suposat trobar-se, i aprendre a escoltar, amb la comunitat que l’acull, i també la que l’anhela. La metodologia engegada suposa imaginar —i experimentar posant la generositat al centre— nous escenaris comunicatius i té com a reptes importants vincular accés a i interacció amb com a condicions per a la coparticipació en els museus. En tot aquest procés ens hem replantejat: a) quin és el rol dels processos comunicatius en els museus; b) com generam tècniques d’escolta que ens apropin a les persones; c) com construïm relats honestos, i d) com vinculam ciutadania i Administració.

Paraules claus