CA
ES
EN
Número 10, any 2020
Revista Catalana de Museologia

Editorial

Enguany l’Associació de Museòlegs de Catalunya celebra el vint-i-cinquè aniversari.

Tinc la oportunitat de presidir l’associació en aquesta data tan important, però soc una peça més de tot l’engranatge que ha fet i fa possible que l’associació hagi arribat fins aquí i que continuï caminant.

Han estat diverses les persones al capdavant de l’associació i moltes més formant part de la junta.

A totes elles transmeto la meva gratitud per la bona feina realitzada i per haver fet possible arribar fins avui.

L’associació és compromís amb tot el ventall de professionals dels museus, compromís amb la seva tasca i compromís de país. Perquè si les institucions museístiques avui funcionen és gràcies en bona part a la dedicació compromesa de tot el seu equip humà.

La revista Mnemòsine va néixer fa setze anys com una iniciativa conjunta de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, presidida per Carles Marfà, i del Museu d’Història de Catalunya, llavors dirigit per Jaume Sobrequés i Callicó.

La intenció era omplir el buit bibliogràfic existent de publicacions especialitzades en museologia i museografia de caràcter periòdic del nostre país. Per assolir aquest objectiu ens vam encomanar a les divinitats mitològiques gregues, concretament a Mnemòsine (en grec antic Μνημοσύνη Mnēmosýnē, de μνήμη mnếmē, ‘memòria’), filla de Gea i Urà.

I sens dubte l’objectiu s’ha assolit. Adaptant-se als nous formats digitals, la revista és l’aparador de l’associació on es recullen les reflexions, investigacions i actualitzacions del món de la museologia.

I també s’ha arribat fins aquí gràcies a tot un equip d’associats i associades que de forma altruista han dedicat temps i coneixement per tal de tirar endavant la publicació des del consell de redacció. A totes aquestes persones col·laboradores els agraeixo l’esforç i la dedicació.

Al llarg d’aquests anys la revista ha estat immersa en un procés d’evolució. D’adaptació a les necessitats. Els canvis s’han produït sobre una base sòlida, que ha permès encarar el futur amb optimisme.

Ara el repte és arribar al cinquantè aniversari, i per a això continuarà havent-hi un capital humà de primer nivell que ho farà possible, perquè, com he dit abans, el sector es nodreix de professionals amb un gran compromís amb els museus i amb el país. I aquesta realitat és garantia de caminar vint-i-cinc anys més.

Moltes felicitats a tothom!

Joan Vicens i Tarré

President de l'Associació de Museòlegs de Catalunya