CA
ES
EN

Juan Insua

Director del CCCB Lab

Està vinculat des del 1993 al CCCB, on treballa dirigint projectes des de diferents càrrecs i responsabilitats.

En l’àmbit de la literatura, ha estat comissari de les exposicions El Dublín de James Joyce (1995), Les Lisboes de Pessoa (1997), La ciutat de K. Franz Kafka i Praga (1999), Cosmòpolis. Borges i Buenos Aires (2002), Hiperiment. L’hipertext en joc (2004), Julio Cortázar (2004), El món de Gao (2004), Lector Mundi. Deu mil maneres de llegir (2005), Kosmòtica (2008) i Arxiu Bolaño. 1977-2003 (2013), i director del festival biennal Kosmopolis. Festa de la literatura amplificada (des del 2002 fins a l’actualitat).

Com a director de projectes i programacions culturals, del 2005 al 2010 ha estat cap del Servei d’Activitats Culturals del CCCB, on ha treballat en col·laboració amb grups i col·lectius de Barcelona i ha creat projectes de reflexió sobre temes d’actualitat com Now. Trobades en el present continu, I+C+i. Investigació en innovació en l’àmbit cultural, Nano (programació infantil) i BCNmp7 (programació musical).

Actualment dirigeix el CCCBLab (des del 2010), un departament dedicat a la recerca i la innovació cultural, que publica un blog-magazín amb articles d’experts vinculats als temes del departament i du a terme activitats i projectes com Pantalla Global Virtual, Univers Internet i el Premi Internacional a la Innovació Cultural.

El seu treball ha rebut diferents premis i reconeixements, entre els quals destaquen el Premi Ciutat de Barcelona 2003 per l’exposició Cosmòpolis. Borges i Buenos Aires i la Medalla FAD, que atorga cada any el Foment de les Arts i el Disseny (FAD) i que va rebre el 2008.

El seu darrer projecte és l'exposició Mart. El mirall vermell, de la qual ha estat comissari i que es podia veure al CCCB del febrer fins al juliol del 2021.


Articles

Mart. El mirall vermell

Gènesi d'una exposició

Juan Insua

Data publicació: 17/11/2021

Abstract


Per què Mart? Una exposició sobre Mart només podia tenir sentit si connectava amb els grans dilemes d’un present-futur que s’ha tornat radicalment estrany per a l’espècie humana sense oblidar la fascinació que el quart planeta del sistema solar ha exercit a través dels segles.

En aquest article es resumeix el procés de treball i les vicissituds d’una exposició a la qual va afectar de ple la pandèmia de la Covid-19. L’exposició Mart. El mirall vermell ha estat un projecte complex, i ha acabat sent una de les mostres més visitades del CCCB.

Paraules claus